Guide Til Vegansk Vin

2020-03-07

Vindruer der er gæret = Ikke vegansk??? Det lyder ikke umiddelbart særlig logisk og det er det bestemt heller ikke. For selvom der kun står vindruer i indholds-beskrivelsen på en flaske rødvin, kan den sagtens være med animalske tilsætninger alligevel. Jeg vil i denne guide, prøve at forklare hvorfor en vin ikke nødvendigvis er vegansk og give dig tips til hvordan du finder massere af vine der med sikkerhed er vegansk. 


De usynlige tilsætninger

Problemet opstår ikke i selve produktionen af vinen, men i den efterbehandling som skal klare vinen op. Det er nemlig i denne sidste proces hvor man ønsker at fjerne de mikroskopiske partikler i vinen, så den fremstår ren og klar i glasset. Dette er ikke muligt med et filter, da partiklerne er så små at de ikke kan fanges med denne metode. Istedet har man benyttet sig lidt af fysikken og benyttet en metode hvor man udnytter partiklernes elektriske ladning i vinen, ved at tilsætte et klaringsmiddel med en modsat elektrisk ladning. Dette resulterer i at partiklerne klumper sig sammen med klaringsmiddelet og ligger sig i bunden af vinen. Det er med denne begrundelse at vinproducenterne kan undlade at fortælle hvad deres klaringsmiddel består af, for den indgår kun i produktionen af vinen og er ikke at spore i det færdige produkt. 


Typiske klaringsmidler i vine

Der bruges mange forskellige animalske klaringsmidler, jeg vil her liste et par af dem:

  • Mælk.
  • Okseblod.
  • Æggehvide.
  • Gelatine - Protein fra knogler, sener og hud.
  • Isinglass - Protein fra fisk.
  • Kitin - Protein fra skaldyr.

Heldigvis er der dog en del veganske klaringsmidler, jeg kan eksempelvis nævne:

  • Alginat - Udvundet fra alger.
  • Aktivt kul.
  • Bentonit - Udvundet af aske fra vulkaner.
  • Naturmetoden - Hvor man lader partiklerne i vinen bundfalde af sig selv over tid. 

Det Veganske mærke - En god hjælp

Hvis nu der var et krav om at producenterne skulle skrive hvilke klaringsmiddel de havde benyttet, på deres flakser, så ville det være meget nemmere for os veganere, at finde frem til de veganske vine. - Heldigvis så findes der nogen værktøjer og frivillige mærknings-ordninger vi kan benytte os af, i vores søgen efter veganske vine. 

Eksempelvis så har flere vinproducenter taget det europæiske veganske mærke til sig, så de tydeligt viser at deres vine ikke indeholder nogen former for dyr, heller ikke i selve produktionen. 

Desværre er det stædigvæk kun en lille procentdel der har taget mærkningen til sig, så vi bliver nødt til at lege detektiver, når vi nu gerne vil udvide vores vin sortiment. Til dette er der heldigvis et godt værktøj, der kan hjælpe os.


Barnivore.com - Din vejviser til de Veganske vine 

Barnivore.com er simpelthen det bedste og mest fantastiske værktøj der findes til at finde de veganske vine og øl. De har tjekket omkring 50.000 flasker for om de er veganske eller ej, og de holder løbende kontakt til producenterne for at tjekke op på om deres vine og øl stadigvæk er veganske. Siden er 100% gratis at bruge og du vil helt sikkert blive overrasket over hvor mange vine der faktisk er veganske. - Jeg skal lige skynde mig at sige at jeg på ingen måde modtager penge eller andet fra Barnivore.com, men at jeg alene anbefaler dem som en glad bruger af deres site. 

Skulle der nu være en vin de ikke har i deres kartotek, så er det muligt at oprette en forespørgsel igennem deres hjemmeside, så denne også kan komme med.


Jeg håber at denne lille guide, vil hjælpe dig til at finde, alle de lækre veganske vine der er derude. Skulle du nu sidde inde med et rigtig godt tip, eller en vin du bare gerne vil dele med alle os andre, så skriv gerne nede i kommentarfeltet. - Flere Blogindlæg -