Saltbagt selleri med grøntsags bisque

2020-03-29

Langtidsbagt knoldselleri der i 2,5 time har haft selskab af 3 kilo salt omkring sig, serveret med en dertilhørende koncentreret bisque af friske grøntsager, toppet med frisk persille. 

Der skal afsættes tid i køkkenet, når denne fantastiske opskrift på en forret skal kokkereres. Heldigvis er det en ret der kan laves i god tid i forvejen og gerne dagen forinden den skal serveres. Ved servering opvarmes bisquen op og sellerien steges slutteligt, lige inden servering.

Selvom der skal bruges 3 kg. groft salt til bagningen, så bliver retten ikke oversaltet, da salten ikke frigiver særlig meget saltsmag fra sig, når den bliver bagt. Brug en almindelig køkkensalt til et par kroner kiloet, da kvaliteten af salten, ikke har nogen betydning. Efter bagningen af knoldsellerien, kan du gemme salten og bruge det når du koger pasta eller kartofler. 

Forretten nydes med et godt glas hvidvin, i hyggeligt selskab. 

Opskriften er til 6 forretter og tager ca. 3,5 timer at lave. 

- Ingredienser -

Til 6 forretter - Ca. 3,5 timer

1 Stort knoldselleri
3 kg. Groft køkkensalt
4 Gulerødder
1 Porre
2 Fed hvidløg
2 blommetomater
3 Skalotteløg
2 Jordskokker
1 Håndfuld frisk persille
1 dl. Vegansk madlavnings-fløde 
Ca. 40 gram Plantesmør til stegning
5 dl. Vand
15 Hele peberkorn
2 tsk. Salt
1 tsk. Paprika

- Fremgangsmåde -

  1. Tænd ovnen på 200 grader, på alm. ovn. 
  2. Find en gryde der må komme i ovnen og som knoldsellerien kan være i. 
  3. Blødgør de 3 kg. salt i lidt vand, i en skål. Det skal føles lidt som tø-sne. 
  4. Skyld knoldsellerien og pak saltet godt omkring den, nede i gryden og stil den i ovnen i 2,5 time.  
  5. Hak 4 gulerødder, 1 porre, 2 fed hvidløg, 2 blommetomater, 3 skalotteløg, 2 jordskokker og svits det nede i en tykbundet gryde, med 25 gram plantesmør. Det skal ikke tage farve, men kun lige svitses i et par minutter, til det er faldet lidt sammen. 
  6. Hæld 5 dl. hvidvin ned i gryden og lade det koge i et par minutter. Tilsæt derefter 5 dl. vand.
  7. Tilsæt 15 hele peberkorn, 2 tsk. salt og 1 tsk. paprika i gryden og lad det hele koge i en time på middel varme, under låg. 
  8. Når bisquen har kogt, sies alle grøntsagerne fra, så der kun er den rene væske tilbage. Lad bisquen hvile, indtil knoldsellerien er færdig. 
  9. Når knoldsellerien har bagt i 2,5 time skal den ud af ovnen og saltbarken skal pilles af. (Pas på, det er meget varmt) Skær derefter skrællen på knoldsellerien af og skær den ud i passende størrelser (ca. 3x6 cm.)
  10. Steg knoldselleri stykkerne på en varm pande, med en god klat plantesmør på, indtil de er flot gyldne på begge sider. 
  11. Stil 6 dybe tallerkener ind i ovnen på ca. 60 grader, så der kan serveres på varme tallerkener. 
  12. Varm bisquen op igen og tilsæt 1 dl. vegansk madlavningsfløde og lad det kort koge op under omrøring. 
  13. Server retten med to til tre stykker knoldselleri, i midten af en dyb forvarmet tallerken og hæld nænsomt grøntsags bisquen ud med en øse på tallerkenen. Pynt med frisk persille og eventuelt lidt finskåret friske cherrytomater. 
Velbekomme.